Wippee's hamsterikasvatus

Lemmikkinä roborovski


Roborovskit ovat hamsterilajeista pienimpiä ja vilkkaimpia ja ne eroavat muutoinkin muista lajeista jonkin verran. Jos olet kiinnostunut roboista, suosittelen lukaisemaan kyseisen tekstinpätkän sillä monelle ensiroboaan hankkivalle sen perusluonne saattaa tulla yllätyksenä! Roborovskin hoito

YLEISTÄ

Roborovski on laumaeläin ja sille tulisikin antaa aina mahdollisuus lajitoverin seuraan. Joitakin vastarannan kiiskiäkin toki löytyy ja kaveruksia tuleekin tarkkailla mahdollisten riitojen ilmeentymisen varalta. Jos riitoja ilmenee, on pari erotettava. Pääsääntöisesti kuitenkin kaveri on hyvä olla. Robojen laumasosiaalisuus on niihin sisäänrakennettuna ja jokainen yksilö on parhaimmillaan lajitoverin seurassa.

Riitojen varalta olisi hyvä roborovskeja hankkiessa miettiä mihin toisen eläimen saa, jos sellainen tilanne sattuu eteen. Jos riitaa on syntynyt ja pareja ei eroteta, voivat riidat ajautua pahimmassa tapauksessa toisen kuolemaan.

Pientä painimista ja toisen selättämistä ei kuitenkaan kannata pelästyä, roborovskit myös leikkivät keskenään painimalla ja muodostavat laumahierarkiaa tällä tavoin. Laumassa on täysin normaalia että toinen on ylempiarvoisempi, joka saa syödä jyväkiposta ne parhaimmat jyvät ja saa valita pesästä sen pehmoisemman nukkumapaikan.

ASUMUS

Roboja ei voi asuttaa kalterihäkeissä, sillä hamsterilajeista pienimpinä ne saattavat päästä pinnojen välistä livahtamaan karkuun tai pahemmassa tapauksessa saattavat juuttua esimerkiksi keskiruumiistaan pinnojen väliin kiinni kohtalokkain seurauksin.

Paras asumus kääpiöhamsterille on joko terraario (esimerkiksi vanha akvaario) taikka tehdasvalmisteinen jyrsijöille tarkoitettu duna. Myös läpikuultavat muoviset säilytyslaatikot ovat hyviä, kunhan niihin järjestetään riittävä ilmanvaihto esimerkiksi jonkinlaisen verkkokannen avulla. Minimikooksi asumukselle suosittelisin noin 50cm x 40cm. Roboilla pääsääntö; mitä isompi, sen parempi – ei kuitenkaan ole ihan niin mustavalkoinen juttu kuin muilla hamsterilajeilla. Liian suuri asumus voi johtaa helpommin reviirikiistoihin. Naaraat menevät pääsääntöisesti isommassa helpommin kuin urokset. Jokainen eläin on kuitenkin yksilö, joten tähän minulla ei ole antaa yksiselitteistä vastausta.

Asumuksen lisäksi olisi hyvä hankkia jonkinlainen kuljetuslaatikko hamstereita varten. Tätä voidaan käyttää näyttelyiden lisäksi muuhunkin eläinten kuljettamiseen taikka eläimet voidaan laittaa siihen asumuksen siivouksen ajaksi. Myös mahdollisia eläinlääkärireissuja varten kuljetuslaatikko on hyvä olla olemassa.

VIRIKKEET JA MUUT TARVIKKEET

Pohjamateriaali

Kuivikkeista tyypillisin lienee kutterinpuru, jota myydään eläinkaupoissa sekä useimmissa elintarvikeliikkeissä. Toinen hyvä vaihtoehto on Mörttiröpö, joka sopii erityisesti pölyallergiselle hamsterille/omistajalle.

Jotkut käyttävät kuivikkeena myös turvetta taikka puupellettiä, mutta en itse suosittele niitä vaihtoehtoja. Turve pölyää erittäin runsaasti ja saattaa aiheuttaa ongelmia eläimen hengitysteissä taikka silmissä. Puupelletti on taas turhan kovaa ja raskasta, jolloin se voi olla epämiellyttävä kävellä, eikä siinä kaivelu taikka tunneleiden tekeminen onnistu.

Vesi ja ruoka

Vesi tarjoillaan jyrsijöille tarkoitetussa juomapullossa, joita myydään eläinkaupoissa. Kuppi on tyypillisesti vedelle huono vaihtoehto sillä eläin saattaa pudota sinne, jolloin märkä turkki voi johtaa vilustumiseen. Kupissa vesi myös peittyy helposti innokkaan sisustajan toimesta puruihin. Kupissa oleva vesi myös likaantuu helpommin kuin pullossa ollessaan.

Vesi tulee vaihtaa päivittäin ja samalla tulee tarkistaa että vesipullon nippa toimii. Pullon pesu harjalla ja tiskiaineella noin kerran viikossa. Muista huuhdella pullo pesun jälkeen huolellisesti ettei sinne jää saippuanjäämiä!

Ruokakuppi ei ole pakollinen hankinta. Ruokaa voi kupin sijasta ripotella purujen sekaan, jolloin eläimet voivat toteuttaa niille luonnollista käyttäytymistä ja etsiä ruokaa pohjamateriaalin seasta.

Jos kuitenkin hankit ruokakipon, olisi niitä hyvä olla kaksi. Ruokakupit kannattaa sijoittaa eri puolille asumusta, jotta molemmat pääsevät herkuttelemaan halutessaan eri paikkoihin, jos toinen osapuoli omii toisen kipon kokonaan itselleen.

Ruokinnassa kannattaa käyttää maalaisjärjeä; hamsteri todennäköisesti syö sitä, mitä sille tarjotaan huolimatta siitä, onko se sille oikeanlaista ravintoa. Mahdollisimman monipuolisella ja luonnollisella ravinnolla vältytään riskeistä sairastua niin erilaisiin puutostiloihin, kuin muihinkin sairauksiin. Hamsteri on kaikkiruokainen, joten pääsääntöisesti sille voi antaa mitä vain. Mitään maustettuja ruokia ei hamsterille tulisi kuitenkaan antaa ollenkaan. Jos valitset monipuolisen, laadukaan, mahdollisimman vähän (mielellään ei ollenkaan) keinotekoisia väriaineita sisältävän ja nimenomaan hamsterille tarkoitettu siemenseoksen, ei ruokinta voi olla kovin pielessä.

Hyvänä esimerkkinä; jos pussin kyljessä lukee 'siemenseos kaneille ja jyrsijöille', ei se voi olla kovin oikeanlaista ravintoa millekkään lemmikille.

Jyrsijöidenkin tarpeet vaihtelevat hyvin paljon -            esimerkiksi chinchillalla, marsulla, rotalla, hamsterilla ja vaikkapa gerbiilillä on hyvin erilaiset tarpeet ravinnon suhteen. Jos ruoan väitetään sopivan kaikille näille, on jokin pahasti pielessä.            Esimerkiksi hamsterin ja rotan ruoassa tulisi lihasta saatavaa          valkuaista, mitä sitten taas marsun ja kanin ruokavalioon ei kuulu ollenkaan.

''Hyviä siemensekoituksia ovat esimerkiksi JR Farm Hamster’s Feast, JR Farm Hamster’s Food Classic, JR Farm Wellness-Food, Mucki Menü Plus Hamster, Rodo Hamster Mix, Bunny Hamster Traum, Oxbow Healthy Handfuls for Hamsters, Rapunzel HamsteriMix, Altromin 7024 yhdistelmärehu. Hyvä siemenseos voi syntyä myös sekoittamalla useampaa valmisruokaa ja lisäämällä siihen esimerkiksi pähkinöitä, kuivattuja hedelmiä ja erilaisia siemeniä.'' (lähde: hamsterit.net -kääpiöhamsterin hoito-ohje)


Pesä ja muut virikkeet

Suomen eläinsuojelulaki edellyttää, että eläimellä tulisi olla mahdollisuus piiloutumiseen, joten vähintään yksi pesäpaikka tulisi olla tarjolla – mielellään kuitenkin useampi. Pesäpaikoiksi roboille käyvät eläinkaupoissa myytävät puiset- taikka keraamiset pesäkopit. Myös pienet pahvilaatikot ovat hyviä.

Muovisia pesäkoppeja kannattaa välttää ainakin sellaisilla kavereilla, jotka maistelevat siitä paloja. Muovi ei ole hyväksi eläimen ruuansulatuskanavassa. Pesämateriaalina silputtu vessa- taikka talouspaperi on paras vaihtoehto.

Roborovskit kaipaavat asumukseensa reippaasti virikkeitä – onhan se kuitenkin paikka, jossa eläin viettää suuren osan elämästään. Hyviä virikkeitä roboille ovat pienien pahvilaatikoiden lisäksi esimerkiksi, vessapaperihylsyt, kananmunankennot, pajusillat, saviruukut, heinä ja heinäpesät, erilaiset tikapuut ja tasot. Ulkoa hamsterille voi tuoda esimerkiksi puiden oksia taikka pihkattomia käpyjä (nämä kuitenkin kannattaa pestä huolellisesti ja  käyttää uunissa 100 asteessa noin vartin ajan, jotta mahdolliset bakteerit ja loiset kuolevat).

Juoksupyörää en roborovskeille itse suosittele, vaikka onhan siitä hyviäkin puolia (mm. terveydelle positiiviset vaikutukset). Jos kuitenkin haluat tarjota lemmikeillesi mahdollisuuden juoksupyörään, tulisi sen olla sellainen, jossa molemmat yksilöt voivat halutessaan juosta turvallisesti yhtäaikaa. Paras vaihtoehto on juoksulautanen taikka jalallinen, toiselta puolen umpinainen juoksupyörä. Seuraile lemmikkejäsi kuitenkin mahdollisten riitojen varalta, sillä juoksupyörässä juokseminen saattaa kiihdyttää hamsteria ja se voi lisätä riskiä kinasteluille.

ASUMUKSEN SIIVOAMINEN

Asumus siivotaan tarpeen mukaan. Siivousvälin tiheyteen vaikuttaa muunmuassa se, miten paljon tyypit sotkevat sekä se, miten suuri asumus niillä on käytössään. Tyypillisesti asumus siivotaan 1-2 viikon välein.

Siivouksessa on myös ensiarvoisen tärkeää, että robot pystyisivät elämään ilman riitoja keskenään. Riitatilanteita saattaa välttää sillä, että asumuksen siivouksessa ei vaihdeta kaikkia puruja kerralla uusiin, vaan esimerkiksi vaihdetaan aina puolet puruista yhdellä siivouskerralla. Tällä tavoin molempien yksilöiden hajut säilyvät asumuksessa jatkuvasti. Etenkin urosten kanssa tulee olla tarkkana siivouksen kanssa, ei liian usein, eikä liian paljon kerralla. Naaraat ovat tässä asiassa hieman helpompia.

MUUT HOITOTOIMENPITEET

Hiekkakylvyt

Asumuksen siivouksen, ruokinnan ja veden vaihdon lisäksi hamsterille tulisi silloin tällöin tarjota mahdollisuus hiekkakylpyyn. Tähän tarkoitukseen myydään eläinkaupoissa ns. chinchillan hiekkaa, jota laitetaan ohut kerros johonkin reunalliseen astiaan. Astian voi antaa parin viikon välein vähäksi aikaa kerrallaan hamsterille käyttöön. Jatkuvasti astiaa ei kannata asumuksessa pitää, sillä liiallinen kylpeminen saattaa kuivattaa ihoa. Hiekan tarkoituksena on vähentää turkin rasvaisuutta. Jos turkki ei rasvoitu, hiekkaa ei välttämättä tarvitse käyttää.

Kynsien leikkaaminen

Hamsterin kynsiä tulee leikata tarpeen vaatiessa, jos ne kasvavat liian pitkiksi. Hyvä leikkausväli on yleensä kerran kuussa. Leikkaamattomat kynnet voivat aiheuttaa sen, että varpaat vääntyvät vinoon, joka on hamsterille kivuliasta ja vaikeuttaa kävelyä sekä kiipeilemistä. Kynsien lyhentämiseen voidaan käyttää ihmisten pieniä kynsisaksia taikka kynsileikkureita. Kynnen sisällä kulkee verisuoni, samalla lailla kuin koiran ja kissankin kynnessä, jonka takia kynsiä ei saa leikata liian lyhyeksi. Tämä onnistuu helpoiten kun eläimeen tarttuu napakasti kiinni (kuitenkaan puristamatta liikaa), kääntämällä eläin selälleen kämmenelle ja tukemalla samalla peukalolla hellästi vatsasta. Robolla on myös niskassa/selässä löysää nahkaa, josta voi tarvittaessa ottaa kiinni reilulla otteella kynsienleikkuuta helpottaakseen. Jos kynsienleikkuu aiheuttaa harmaita hiuksia, jotkut eläinkauppiaat ja eläinlääkärit voivat hoitaa asian. Voin myös itse antaa kynsienleikkuuapua tarvittaessa.

Hampaat

Hampaiden pituus ja kunto kannattaa tarkastaa säännöllisesti. Tämä onnistuu ottamalla eläin tukevasti käteen ja nostamalla hieman robon huulia ylös ja taaksepäin, jotta hampaat paljastuvat. Hampaat kasvavat jatkuvasti, joten eläimelle tulee tarjota kovaa purtavaa säännöllisesti, jotta se pitää hampaiden kasvamisen kurissa. Jos hampaat kasvavat liikaa, tulee niitä lyhentää. Voin auttaa hampaiden lyhentämisessä tarvittaessa.

Muuta

Kääpiöhamsteri uroksilla on vatsassaan hajurauhanen, jota ne käyttävät reviirinsä merkitsemiseen. Tarkasta hajurauhasen kunto säännöllisesti. Hajuraihasta ei tulisi putsata, muutakuin poikkeustapauksissa, jos on vaarana että hajurauhanen on tukkeutunut taikka tulehtunut. Hajurauhasen putsaaminen muuttaa eläimen ominaishajua ja saattaa nostaa riskiä reviirikiistoille.

KÄSITTELY

Hamsterit ovat hämäräaktiivisia lemmikkejä, joten niitä ei tulisi häiritä päivisin. Hamsterit heräilevät illan saapuessa, jolloin niiden kanssa voi viettää aikaa taikka seurailla niiden puuhailuja. Roborovskit eivät erityisemmin välitä käsittelystä, eivätkä ne pääsääntöisesti kaipaa ihmisen seuraa. Parhaimmillaan robot ovat katseltavia lemmikkejä, joille voi keksiä kaikenlaista mieluisaa puuhaa niiden omaan asumukseen.

Roborovskeille en suosittele juoksutusta asumuksen ulkopuolella, sillä ne ovat niin pieniä ja vikkeliä, että ne pujahtavat helposti pienistäkin raoista mahdottomilta tuntuviin paikkoihin asunnossa. On myös mahdollista, että vapaana juokseminen häiritsee niiden laumahierarkiaa, joka voi johtaa riitelyyn asuinkaverin kanssa.

LOPUKSI

Robon hoidossa on muutamia seikkoja, jotka on syytä muistaa ja jotka erottavat sen muista lajeista, mutta haastavuudestaan huolimatta se on oikein hauska lemmikki.

Niiden touhuja on mielekästä seurailla ja mikä voikaan olla ihanampaa kuin kaksi tyytyväistä kaverusta, jotka nukkuvat onnellisina vieretysten samassa pesässä - ne jakavat kaikki ilot keskenään ja pitävät toisilleen seuraa.

Pienet jyrsijät lasten lemmikkeinä?

Usein ajatellaan, että hamsterit (ja mikseivät muutkin pikkulemmikit) ovat oivia lemmikkejä lapsille. Ne ovat lyhytikäisiä, helppohoitoisia ja usein lasten mieleen: pieniä ja söpöjä karvapalloja. 

Suosittelen kuitenkin sekä lasten, että lasten vanhempien lukaisemaan kyseisen artikkelin huolella lävitse: 

hamsterit.net -artikkeli

Hamsteri on pieni, elävä ja hentorakenteinen olento, joka jo pienen matkan pudotessaan saattaa menettää henkensä. Lisäksi, vaikka eläin itsessään ei maksa paljoa, saattaa eläimen ylläpitäminen tulla liian kalliiksi lapsen viikkorahoille.